2010. május 19., szerda

Rend és lélek

"Rend a lelke mindennek" ismerjük a szólást, amivel én sem egyetérteni, sem szimpatizálni nem tudtam.
Számomra a lélek rendje fontos, és ha a sorok között ez van, mélységesen egyetértek. Nade ha az embert általános káosz veszi körül, hogyan lehet rend a lelkében???
Csak úgy hogy rendet tesz maga körül. Vagy magában először. Rájöttem, ez a két dolog nagyon szorosan összetartozik.
Sokszor volt a lelkemben vihar és körülöttem tornádó. De mikor rend volt végre a környezetemben, jóleső elégedettség töltött el, mígnem megbomlasztotta azt egy mosatlan tányér, szétdobált gyerekjáték, vagy jobb esetben a szék karfájára vetett ruhák. A harmónia egész törékeny ekkor, és sokszor morcos-ingerült sziszifusziként próbáltam megvédeni maradék belső és külső "nyugalmamat". Mind hiába. Aztán eldöntöttem, bárhogy is néz ki a lakás vagy a gardróbom estére, nem fog idegesíteni. És lehet pillanatnyilag úgy is volt, de a nyugtalanság csak mélyült. Meg a rendetlenség is. Mindkét szinten.
Pár hete jelenem, és múltam darabkái összeálltak. Megváltozott valami. Lehet ezzel minden...
Egyfajta ismeretlen rend lett a lelkemben, s ez kihatott a mindennapos kihívásokra is. Hiszen tudom miért vagyok itt, érzem, hogy itt vagyok, amely lét, bizony hétköznapi-unalmas és állandóan visszatérő feladatokat is ró ránk.
Hirtelen megértettem, hogy a rendetlenség az egy kihívás, és egy olyan akadály, amit újra és újra át kell ugrani, akár nap, mint nap. Azonban ha szeretettel, és jelen-levéssel végezzük, mint mindent az életünkben, egyszerre nemcsak megoldandó feladatnak számít, hanem egyfajta csendes kikapcsolódásnak is, amely tevékenységben mélyen benne léve harmónia, és elégedett boldogság a jutalmunk.
Kell ennél több?
Rend lesz a környezetünkben, rend lehet a lelkünkben is. Hogy meddig? Ki tudja? De nem is számít. Csak a jelen számít.
Helyretenni egy cipőt, egy ruhát a szekrénybe akasztani, a gyerekjátékokat a dobozokba pakolni, kiporszívózni a lakást, kisúrolni a fürdőszobát, vagy elmosni egy tányért, ajándék.
Örömömet lelem a tevékenységben, bármi is legyen az.
Rend a lelke a lelkemnek.

3 megjegyzés:

hermi67 írta...

Szia drága! örülök,hogy megérett benned a rend:-)♥

Névtelen írta...

Az összefüggést én is megfigyeltem. A belső lelkiállapotomat szinte mindig hűen és pontosan tükrözi a körülöttem uralkodó rend vagy káosz.

Greta írta...

Gira: igen. nalam is teljesen :)